keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Syksyn työharjoittelu Huonetetterilla

Olen joulukuun alkuun asti työharjoittelussa Jyväskylän Huoneteatterilla.
Harjoitteluani on ehtinyt vierähtää jo muutama viikko, enkä ole ennättänyt blogin ääreen. Nyt pääsen vihdoin päivittämään hieman kuulumisia.

Ensimmäiset viikkoni ovat sujuneet lähinnä siivouksen merkeissä ja työtehtäviin tutustuen. Teatterin pukuvarasto, joka toimii myös pukuvuokraamona, on päässyt aikamoisen sekalaiseen kuntoon, joten sen siivoamisessa tulee vielä vierähtämään tovi jos toinenkin. Olemme myös järjestelyn lisäksi karsineet varastosta kaikki lumppuihin ja kierrätykseen menevät vaatteet ja kankaat. Yksi kiinnostava järjestelytehtävä on ollut esimerkiksi Huoneteatterin laajan aikakausimekkorekin järjestäminen vuosikymmenjärjestykseen.

Siivouksen ohella olen päässyt jo hieman työskentelemään pukuvuokraamossakin. Olen katsellut asiakkaille vaatteita valmiiksi sovitukseen, sekä tutustunut laskutusjärjestelmään. Yllättävää ja ilahduttavaa minulle on ollut se, kuinka hyvin ihmiset ovat teatteripukuvuokraamon löytäneet.

Kolmas suuri tehtävä, johon olen muutaman harjoitteluviikkoni aikana tutustunut, on ollut tulevan Kolme apinaa -näytelmän lavastukseen kuuluvien sohvahuppujen kaavoittaminen ja ompeleminen. Näytelmään tulee samaan sohvaan laitettavaksi kolme eri materiaalista valmistettua huppua, joilla voidaan vaihtaa miljöötä. Aloitin työskentelyni mittailemalla ja pohtimalla järkevää toteutustapaa. Sitten tein sohvaan kaavat ja ompelin lakanakankaasta prototyypin, jota sovitin. Sitten alkoi oikeiden huppujen työstäminen. Ensimmäisen hupun tein vanhasta verhokankaasta. Huomasin hupun ollessa valmis, ettei se oikein kunnolla pysy liukkautensa vuoksi nahkasohvan päällä, joten laitoimme siihen vielä hieman tarranauhaa pysyvyyden varmistamiseksi.
Nyt minulla on työstössä erittäin haastava materiaali: todella jäykkä vahakangasmainen tekonahka. Siitä sohvanpäälisen tekeminen on osoittautunut huomattavasti vaikeammaksi, mutta myös erittäin opettavaiseksi ja kiinnostavaksi. päälisen ompeleminen kotiompelukoneella on myös melkoinen homma, sillä suurimmat kappaleet ovat pituudeltaan yli kaksimetrisiä.
Sohvanpäälisen proton valmistelua

taustalla näkyy nahkasohva, johon pääliset tehdään

Sohvanpäälisten jälkeen alan keskittymään Huoneteatterin tulevan kevään näytelmään, johon pääsen tekemään puvustuksen. Tiedossa on siis palavereja ja teatteriharjoituksia, sekä varaston penkomista ja vaatteiden muokkaamista ja ompelemista.

Jännittävää tulee siis olemaan jatkossakin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti