sunnuntai 2. elokuuta 2015

Kerrasta Poikki

Kesän toisena suurena projektina valmistimme puvustuksen Kerrasta poikki -näytelmään. Esityksen ohjaaja-käsikirjoittaja Joanna Haapalainen antoi tiimillemme melko vapaat kädet kertoen vain hieman omia visioitaan ja ajatuksiaan lopputuloksesta. Ohjeina oli ainakin jonkinlainen raikas mummolamaisuus ja kuosit.

Harjoitteluni ohjaaja ja puvustajakollegani Anniina antoi minulle ja Pinjalle haasteen suunnitella näytelmässä esiintyvien kahden naisroolin roolivaatteet. Kumpikin sai oman suunnittelukohteen ja lopuksi sovittelimme niitä yhteen.

Naishahmot ovat näytelmässä hyvin erilaisia. Minun puvustettavani oli Lisbet: täpäkkä ja suorasukainen toiminnan nainen. Toinen naishenkilöistä, näytelmän keskushenkilö, on Eleonoora: hieman hupsu ja vietävissä oleva haaveilija.

Eleonoora kodissaan
Oliver
Lisbet ja Oliver
Puvustukseme väritys löytyi Eleonooran mekkoon löydetystä kukallisesta kankaasta. Halusin Lisbetille ehdottomasti farkut, ja päädyimme käyttämään sinistä farkkua myös yhtenä selkeänä linjana koko puvustuksessa. Tein muutamia luonnoksia Lisbetin hahmoon, ja sieltä käyttöön päätyi korkeavyötäröiset housut ja niiden yhdistäminen lyhyeen paitaan. Tällä asukokonaisuudella korostimme mielestäni hyvin hahmon pientä poikamaisuutta sekä särmikkyyttä. Päähenkilölle ommeltiin ja kaavoitettiin täyskellomekko, jossa on hieman 50-luvun tunnelmaa. Päähenkilö on puvustukseltaa huomattavasti naisellisempi ja konservatiivisempi, mikä sopiikin roolien luonteisiin ja eroihin toisiinsa nähden.

Näytelmässä on naishahmojen lisäksi kolme miestä ja bändi. Näytelmässä Eleonooralla on kaksi "kilpakosijaa", Sebastian ja Oliver, jotka puvustettiin pitkälti toistensa vastakohdiksi. Näiden värimaailma löytyi myös sinisestä farkusta ja Eleonooran mekon väristä. Viides hahmo näytelmässä on trubaduuri, joka esityksen aikana etsii muusikkona ololle ammatillisia vaihtoehtoja, amattien vaihtoja merkataan vaattein. Trubaduurilla onkin iso läjä erilaisia vaihtovaatteita, joita haalimme niin teatterin varastosta, kyselemällä kuin kirpputoreiltakin.

Eleonoora Sebastianin käsipuolessa

Esityksen värimaailmaa on napattu Eleonooran puvun kankaasta.

Näytelmän naisten erot tulevat esille myös puvustuksessa...

...kuten mieshenkilöidenkin.Trubaduurin asut vaihtelevat hänen ammatinvaihtojensa yhteydessä, kuvassa trubaduuri kahvilanpitäjänä.


Lisbetin asun yksityiskohta: kaksi ohutta vyötä samassa asussa. Toimii.

Bändille halusimme yhtenäiset vaatteet. Vaatteet syntyivät hetkellisestä "vitsistä" löydettyämme teatterin varastosta ison läjän saman sävyisiä verkkatakkeja. Kokeilimme asuja kokonaisuudessa ja ne osoittautuivat erittäin toimiviksi, eivät lopulta miksikään irtovitsiksi. Lisäksi laitoimme bändille kesäteatterin hengessä lippalakit, aurinkolasit, tennissukat ja lenkkitossut.
Kokonaisuudessaan puvustuksen lopputulos on mielestäni väreiltään harmooninen ja hahmojen karaktääriä tukeva kiinnostava kokonaisuus
Bändin asut on rakennettu verkkatakkien ympärille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti