torstai 18. helmikuuta 2016

Mekon ja kaulusten ompeluvaiheet

Olin tehnyt itse mekosta niin hyvän ja tarkan prototyypin, ettei lopullisen mekon ompeleisessa tullut juurikaan ongelmia. Tätä työtä tehdessäni huomasinkin, että kunnollisen prototyypin tekeminen helpottaa työskentelyä huomattavasti. Sitä ikäänkuin tekee kaksi samaa vaatetta peräkkäin, jolloin toisen tekeminen on jo huomattavasti helpompaa. Ja jos proton tekee mukavasta kankaasta, saattaa sattumalta huomata, että on tehnyt kaksi oikein pätevää vaatetta kerralla.

Mekon ompelujärjestys oli seuraava: ompelin ensin etu- ja takakappaleen pitkittäissaumat kiinni toisiinsa, sekä olkasaumat ja taskukappaleet kiinni. Tämän jälkeen testasin minulle uutta hihankiinnitysmenetelmää. Olen aikaisemin aina kiinnittänyt hihan lopuksi, nyt kiinnitin hihan ennen sivusaumojen ompelemista. Tämä oli vallan nerokas ja huomattavasti helpompi tapa kiinnittää hiha, kuin se, jolla olen ala-asteesta lähtien hihoja ommellut. Aina näköjään oppii uutta.  Sivusaumoja ommellessa ompelin siis myös sivusaumaan upotetut taskukappaleet toisiinsa. Tämä oli ensimmäinen kerta kun tein vaatteeseen sivusaumaan upotetut taskut ja yllätyin kuinka yksinkertaisesti tällainen tasku rakentuu.

Huolittelin hihansuut ja helman tasosaumaajalla. En ole koskaan aikaisemmin käyttänyt kyseistä konetta ja olin iloinen saadessani tämän työn yhteydessä opetella sen käyttöä. Harjoittelin tasosaumurin käyttöä prototyyppivaatteeni hihoihin ja helmaan, jotta sain tarvittavan varmuuden lopullisen mekon siistimiseen. Tämä oli oikein hyvä ratkaisu, sillä alkukankeuden ja protoon tulleiden virheiden jälkeen, koneen käyttö sujui huomattavasti paremmin.

Pääntien siistin tuetulla muotokaitaleella, jonka kiinnitin miehustaan tikkaamalla mekon pitkittäisistä ommeljuovista. Tämä oli tyylikäs ratkaisu, sillä minkäänlaista tikkausta ei tullut pääntielle sekoittamaan mekon suoralinjaista olemusta.

Kaulusten ompeleminen olikin melko kinkkistä, sillä pienetkin tikkausongelmat tekevät kauluksista epäsiistin näköisiä. Lisäksi kauluksen muoto oli vaikea saada istumaan asiakkaalle olalta. Monen mutkan ja pilalle menneen kauluksen kautta päädyin suhteellisen miellyttävään lopputulokseen kaulusten kanssa.
Tarkempaa kuvaa pääntiestä.
Yksi kauluksista.
Tein myös yhden "kauluksen" mekkokankaasta, jolloin mekkoa voi käyttää myös kauluksetta.

Tässä erittäin kehno kuva mekosta asiakkaan päällä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti