keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Jeppe Niilonpoika

Olen kesä-heinäkuun työharjoittelussa Jyväskylän Kansannäyttämöllä. Teemme puvustuksia kahteen näytelmään: Ville Vehmassalon ohjaamaan Jeppe Niilonpoikaan ja Joanna Haapalaisen ohjaamaan ja käsikirjoittamaan Kerrasta poikki -näytelmään. Ohjaajanani ja työtoverinani on molempien näytelmien pukusuunnittelija Anniina Saari. Lisäksi kolmansina käsipareina on mukana Pinja.   
Kuva: Lilli Mustajärvi
Jeppe Niilonpojan saatoimme jo ensi-iltaan, tällä hetkellä työstämme Kerrasta poikki – näytelmää. Olemme tehneet aika pitkiä ja työntäyteisiä, mutta erittäin mukavia ja inspiroivia työpäiviä ommellen ja suunnitellen teatteri Miilulla.

Kyse on harrastajateatterista, jossa budjetti puvustukseen on aina aika niukka. Paljon on siis saanut käyttää mielikuvitustaan, sillä kaikki vaatteisiin tarvittava materiaali on etsitty teatterin pukuvarastosta tai kirpputorilta. Tämä on minulle oikein mukavaa ja luontaista puuhaa, sillä olen suunnitellut ja valmistanut usean esityksen puvustukset aivan pienellä budjetilla, kirpputoreilta ja varastoista haalien.

Anniina kanssa työskentely on ollut erittäin antoisaa, sillä tyylimme tehdä puvustuksia on hyvin erilainen. Toisen tavasta tehdä ja ajatella on hyvin kiinnostava ottaa oppia. Lisäksi on mukavaa välillä olla enemmän toteuttajan roolissa, kuin täydessä päävastuussa suurista linjoista. Olemme tehneet muutaman asun aivan alusta asti kaavoittamalla, jota itse en yleensä tee, joten silläkin tavalla tekeminen on ollut kiintoisaa.
Pääsimme muokkaamaan myös muutamia peruukkeja, tässä Vouditar ja upea linnunpesäluomus.


Jeppe Niilonpojan puvustuksesta tuli todella runsas ja yksityiskohtainen, joten pukujen työstämiseen sai käyttää todella paljon aikaa ja mielikuvitusta. Jokainen pitsireunus on irrotettu pukuvaraston kätköistä löytyneistä vaatteista ja kultaisia nappeja on ommeltu lukemattomia. Puvustuksen tyyli on hieman 1700-luvun epookkia mukaileva, mutta ei tiukkapipoisesti sitä toteuttava.
Aloitimme Jepen puvustuksen tekemisen katselemalla Anniinan tekemiä suunnitelmia, ja keskustelemalla puvustuksen tyylistä. Tällöin jo päätimme, että ainakin kolme vaatetta tullaan kaavoittamaan ja ompelemaan alusta lähtien. Vaatteet olivat päähenkilön vaimon korsetti ja hame, sekä Paronin takki.
Kuva: Lilli Mustajärvi
Paronin takista minulla ei jostain syystä ole kunnollista kuvaa, mutta tästä saa hieman suuntaviivoja. Kuva: Lilli MustajärviLöysimme varastosta kankaat, joista lähdimme toteuttamaan kyseisiä vaatteita. Takkiin saimme kaavat varastosta löytyneestä ajan henkeen sopivasta miesten takista. Mekon korsettiyläosaan Anniinalla oli omat kaavat. Kaikki näytelmässä käyttämämme vaatteet, ovat myös enemmän tai vähemmän muokattuja ja koristeltuja. Koristeissa keskityimme pitsiin, nahkaan, nappeihin ja nauhoihin. Valmistimme puvustukseen myös suuren määrän kaula-, hiha- ja lahjeröyhelöitä. 
Jeppe Niilonpoika ja hänen vaimonsa Nilla. Kuva: Lilli Mustajärvi

Mekon punainen pääliosa ja korsetti on kaavoitettu ja ommeltu alusta lähtien, valkoinen hameosa on rypytetty useasta valmiista alushameesta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti